Hoop die overwint

Kinderorthopeed Melinda Witbreuk (Kinderorthopedisch Centrum Amsterdam) gaat elk jaar twee weken naar Indonesië om daar onder andere kinderen met klompvoeten te helpen. Ze is net terug en vertelt over haar werk daar.

Foto

Elk jaar gaat in februari een team orthopeden en in september een team plastisch chirurgen naar het rehabilitatie- en revalidatiecentrum ‘Harapan Jaya’ op Sumatra. Afgelopen jaren ben ik samen met Prof Greta Dereymaeker, orthopedisch chirurg uit Leuven, naar Sumatra geweest om kinderen te helpen. Dit jaar van 4 februari tot en met 19 februari.

De naam van het centrum betekent ‘Hoop die overwint’ en is op 17 november 1981 gesticht door Zuster Jeannette van Paassen. Inmiddels zijn in dit centrum meer dan 7.000 patiënten geholpen.

Harapan Jaya helpt patiënten die geen geld hebben voor reguliere zorg. Door een operatie en revalidatieperiode wordt het voor kinderen weer mogelijk naar school te gaan voor de oudere kinderen een vak leren zodat zij daarna in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het gaat meestal om patiënten met klompvoeten, polio, standsafwijkingen en niet-genezen botbreuken. Het zijn patiënten bij wie het leven met één operatie enorm kan worden verbeterd. Het maakt echt een groot verschil of je wel of niet in staat bent om te lopen, zeker in ontwikkelingslanden.

Vanuit  Harapan Jaya wordt samengewerkt met de universiteit van Medan. Tijdens de operaties zijn twee Indonesische opleidingsassistenten uit Medan aanwezig en de orthopeden geven tijdens hun verblijf ook een dag onderwijs op de universiteit aan het hele orthopedie-team.

Patiënten die geopereerd worden of een gipsbehandeling krijgen hebben vaak een intensief revalidatieprogramma nodig. De patiënten worden pas ontslagen als zij voldoende hersteld zijn. Dit jaar zijn 34 patiënten geopereerd met 51 operaties. Hiervan hadden 11 kinderen een enkelzijdige klompvoet, 5 tweeijzidge klompvoeten en 5 baby’s met een achillespees-tenotomie. Bij andere kinderen zijn de botten recht gezet (o-benen of x-benen) of een heup in de kom geopereerd.
In totaal zijn er dit keer meer dan 100 patiënten poliklinisch gezien. De lokale zusters zorgden voor de vertaling en de logistiek rondom de operatiepatiënten en Marjanne Oomen, fysiotherapeut uit Bali (oorspronkelijk uit Nederland), was ook aanwezig.
Veel ouders van kinderen die behandeld worden in de VU/OLVG doneren elk jaar de schoentjes van de alphaflex brace, zodat die mee kunnen naar Sumatra. Daar hebben de kinderen tijdens de nabehandeling veel aan de schoentjes. Aan alle ouders: mijn dank hiervoor!
Voor meer informatie:
http://www.harapanjaya.nl/
http://www.steppingstonesbali.org/


Foto
keyboard_arrow_up